@article{oai:nittaidai.repo.nii.ac.jp:00001437, author = {箭柏, えり and Yagashiwa, Eri and 小嶋, 新太 and Kojima, Arata and 清水, 勇樹 and Shimizu, Yuuki and 服部, 辰広 and Hattori, Tatsuhiro and 松田, 康宏 and Matsuda, Yasuhiro and 平沼, 憲治 and Hiranuma, Kenji}, issue = {1}, journal = {日本体育大学紀要, Bulletin of Nippon Sport Science University}, month = {Sep}, note = {The purpose of this study was to clarify the body composition of top-level women’s judo players with high competitive skill. The target were 11 Japanese national players, 16 university players, 9 general women group without a regular exercise habit. For the body composition measurement, the bioelectrical impedance method (BIA method) was used. The group of Japanese athletes with high competitive skills showed lower body fat mass, while the skeletal muscle mass and body water content were significantly higher than those of the general female group and university athletes group. In the measurement by site, the muscle mass of the upper limbs and lower limbs was significantly higher in the Japanese national team. From the results of this study, it was suggested that increasing the muscle mass, mainly of the upper limbs and lower limbs and lowering body fat as a physical strength factor in judo competitions will help to improve their competitiveness., 本研究は,競技力の高いトップレベルの女子柔道選手の体組成を明らかにすることを目的とした。対象は日本代表選手群11名,比較対象群として大学選手群16名および,現時点で定期的な運動習慣のない一般女性群9名の合計36名とした。体組成測定は,生体電気インピータンス法(BIA法)を使用した。その結果,競技力の高い日本代表選手群は一般女性群,大学選手群と比較し,体脂肪量が低値を示し,骨格筋量,体水分量が有意に高値を示した。部位別の測定では,上肢及び下肢の骨格筋量において,日本代表選手群が有意に高値を示した。本研究結果から,柔道競技における体力的要素として体脂肪を低値としたうえで上肢,下肢を中心とした骨格筋量の増大を図ることが競技力向上の一助となることが示唆された。, 原著論文}, pages = {39--44}, title = {トップレベルの女子柔道選手の体組成の特性}, volume = {48}, year = {2018}, yomi = {ヤガシワ, エリ and コジマ, アラタ and シミズ, ユウキ and ハットリ, タツヒロ and マツダ, ヤスヒロ and ヒラヌマ, ケンジ} }